Сайтовете за групово пазаруване

Новия хит в електронната търговия в България

Сайтовете за групово пазаруване в България

В последните месеци станахме свидетели на една нова за България тенденция, един нов начин за електронна търговия и завидни продажби на лидерите в тази сфера, а именно - сайтовете за групово пазаруване.

В БГ мрежата се появиха десетки сайтове за групово пазаруване, перефектно изкопирали един работещ западен бизнес модел - Groupon.com.

Каква е концепцията на сайтовете за групово пазаруване?

Сайтовете за групово пазаруване в България са насочени към млади хора, предимно от големите градове, като основната им идея е да предоставят възможност на посетителите си да закупят определен продукт или най-вече услуга на значително по-ниска цена от реалната.

Какво се предлага в сайтовете за групово пазаруване?

Най-вече услуги: масаж, спа процедура, почивка, екскурзия, фризура, вечеря, автомивка или обслужване за автомобила ви на полвин цена. С други думи, предлагат се услуги от бизнеси, които могат да си позволят 30-40-50% отстъпка от реалната цена на услугите си, за сметка на по-големи обороти или контакт с нови клиенти.

Кой, какво печели от груповото пазаруване?

На първо място печелят клиентите, защото в повечето случеи отстъпка от дори 30%, за каквато и да е услуга е изгодна сделка за всеки. 

Собствениците на сайтове за групово пазаруване вземат между 10% и 20% комисион от крайната цена на всяка сделка.

Бизнесите, които продават услугите си в сайтовете за групово пазаруване на пръв поглед са с най-малка печалба от цялата схема, но при една успешна промоция, те получават голяма сума на куп, преди реално да са предоставили услугите си на клиентите. Не е за подценяване и факта, че също така получават огромен обем от нови клиенти, които биха се възползвали от услугите им отново, на реална цена, ако са доволни от тях.

Какво е нужно за да е успешен един сайт за групово пазаруване?

Най-вече добри и уникални оферти, даващи на клиентите възможност да купят изгодно услуги или продукти. Ако офертата е добра, много хора биха я купили, дори и да нямат необходимост от нея.

Следващия проблем е разпространението и популяризацията, които изобщо не са малък разход за подобен проект ймайки в предвид, че таргета на потенциелните клиенти е труден за определяне. Лидерите в тази сфера наблягат главно на банерна реклама и популяризация чрез реклама или фен страница в facebook, както и масови имейл кампании.

В случея техническата изработка на такъв сайт е най-малкия проблем, нужно е просто да имате добра, userfriendly система и всички възмовжни методи за онлайн и офлайн разплащане.

Каква е перспективата на сайтовете за групово пазаруване?

Със сигурност, този нов вид на пазаруване няма да направи нито крачка назад и ще добива все по-голяма популярност унас. Сайтовете за групово пазаруване, няма да изместят традиционалните електронни магазини, тъй като концепццията им се насочва предимно към продажба на услуги. Въпроса е, дали българските лидери ще се останат на пазара след навлизането на ветерана на груповото пазаруване в световен мащаб (groupon) в България. Отговора ще разберем в близките месеци.

Харесвате ли тази публикация?